600x403_0_2b210a0e3792319126af602ecbc64fcf@800x537_0x59f91261_10743459781386235835

ХЕРСОНСЬКИЙ ФЕРМЕР ВИРОЩУЄ НАЙДОРОЖЧУ У СВІТІ СПЕЦІЮ

Олег Демченко із с. Любимівка, що на Херсонщині, вирощує  шафран. Влітку чоловік висаджує цибулинки, а восени (жовтень-листопад) на полі з’являються квіти (квітнуть вони лише 10-15 днів). Із п’яти сотих гектара фермер зібрав 250 г червоних приймочок.

Садивний матеріал Олег придбав в українсько-шведського подружжя, яке першим у село завезло екзотичні цибулинки й започаткувало незвичний бізнес. За 1 кг матеріалу фермер віддав 4,5 євро.

“Шафранові крокуси можуть врятувати українське село від безгрошів’я. В Україні за 1 г спеції платять $5, на світовому ринку – вдвічі дорожче. Тож на невеличкій грядці без особливих зусиль можна заробити від 30 000 до 60 000 гривень. Ще одна цікава цифра: щоб виростити й зібрати 1 кг червоних приймочок, треба витратити лише 350 трудогодин”, – пояснює Олег.

У світі виробляють лише 300 тонн шафрану, переважно, в Ірані та Афганістані. Тепер до них приєдналася й Херсонщина.